7 tipp önmagadért és az önbecsülés természete

Az önbecsülés természete vagyis Elég Jó vagyok 


Az önbecsülés azt jelenti, hogy fontosnak tartjuk az értékeinket és képességeinket.
Az önbecsülés egyfajta érzés, tapasztalat önmagunkról, ami bármit is csinálunk, ott van a háttérben.



Két komponensét különíthetjük el: a hatékonyságot és az önértékelést.
  • A hatékonyság az értelmünkben, a tanulóképességünkben, a döntéseinkben, az alkalmazkodóképességünkben  való bizalmat jelenti.
  • Az önértékelés az az érzés, hogy a siker, a teljesítmény, a boldogság természetes módon jár nekünk.

Az egészséges önbecsülés együtt jár a realitásérzékkel, a realista életszemlélettel, a függetlenséggel, a hibák beismerésére és kijavítására való hajlammal, az együttműködési készséggel, valamint a változások kezelésére való képességgel.


Az egészséges önbecsülés a sikeres élet alapja, mert azt sugallja, hogy képesek vagyunk megbirkózni az élet kihívásaival, és megérdemeljük a boldogságot. Aki nem becsüli önmagát, kevéssé remélheti, hogy mások megbecsüljék.

Az alacsony önbecsülésű emberek nehéz helyzetben hamarabb feladják, így nagyobb valószínűséggel éri kudarc őket, ami tovább csökkenti önbecsülésüket. A megfelelő önbecsülés kitartó erőfeszítésre ösztökél, ami növeli a siker valószínűségét, és így fokozza az önbecsülést. Lényegében úgy működik, mint egy önbeteljesítő jóslat.
Ha a kellő önbecsüléssel rendelkező embernek problémái adódnak pl a munkahelyén (pl. a vállalat veszteségessé válik, egy üzlet meghiúsul, a kliens máshoz pártol, az előléptetés elmarad stb.), de az önbecsülése töretlen marad, akkor valószínűleg összeszedi magát, és tovább küzd.
Ellentétben ezzel, ha valakinek gyenge az önbecsülése, akkor nagy a veszélye annak, hogy a vereség miatt önmarcangolásba kezd, alibit keres, bűnbakot igyekszik találni, passzívvá válik, kétségbe esik esetleg depresszióssá válhat. Elkerülhetetlen, hogy a magánéletünk, a karrierünk során valamikor hibázzunk.

A döntő a jövőnk szempontjából nem maga a vereség, hanem az, ahogy a vereséget fogadjuk.

A kellő önbecsüléssel rendelkező személy általában megbecsülést, jóakaratot áraszt emberi kapcsolataiban. Nem kezd indokolatlan ellenségeskedésbe, nem igyekszik magát nagynak mutatni azáltal, hogy a másikat lekicsinyli, természetesen jóindulatú.
Akinek viszont alacsony az önbecsülése, alacsonyabb rendűnek, értéktelennek érzi magát, többnyire félelmet vagy éppen gyűlöletet visz a kapcsolataiba. Gyakran ez az oka az életben tapasztalt rosszindulatnak. Az ilyen embernek nincs ideje vagy energiája az igazi emberi találkozásokra, túlságosan el van foglalva a saját félelmeivel, könnyen úgy viselkedik, ami valóban elutasítást vált ki a másokból. Ha valaki azt hiszi, hogy a többiek nem veszik komolyan, ez mintegy kisugárzik belőle, s az eredmény az lesz, hogy tényleg nem fognak rá számítani.
Önbecsülés nélkül lehetetlen olyan kapcsolatokat kialakítani, amelyek nekünk is, és a másiknak is megelégedésére szolgálnak. Az önbecsülés hiánya negatívan hat az együttműködésre, ami frusztrációhoz, csalódásokhoz vezethet.



A kellő önbecsülés a hatékony kommunikáció alapja. Aki rendelkezik vele, az többnyire képes a nyílt, őszinte, egyenes kommunikációra, mert hisz abban, hogy a gondolatai értékesek, s így szeretné azokat tisztán kifejezni.
Akinek nincs meg a kellő önbecsülése az többnyire zavarosan, köntörfalazva, homályosan fejezi ki magát, szorongásában mintegy elbújik a ködös kifejezések mögé.

Többnyire a hozzánk hasonló önbecsüléssel rendelkező emberek között érezzük jól magunkat. (Az ellentétek olykor vonzhatják egymást, de az önbecsüléssel nem ez a helyzet!)

Az önbecsülés egyik nagy előnye, hogy aki rendelkezik vele, az nem fújja fel az apró problémákat világméretű gondokká. Az ilyen embert nehezen lehet kimozdítani az egyensúlyából, nem túlzottan érzékeny mások intrikáira.
Megoldásra törekszik, nem önigazolásra, s ez nagy előny a munkahelyén és otthon is.

 

A leírt tulajdonságok és jellemzőik általában elég szélsőséges formái az alacsony önbecsülésnek. Másrészt elmondható, hogy kisebb-nagyobb mértékben felismerhetőek ezek a viselkedési formák az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek körében. 


Ha bármiben magadra ismertél, tudd, hogy ezen lehet változtatni és tehetsz ennek megváltoztatására. Az alábbi tippek segítenek is ebben. Mi az, amit ettől a pillanattól kezdve megtehetsz önmagad, önbecsülésed megerősítésére?

 

7 tipp önmagadért

  1. Ha valami jól ment, veregesd vállon vagy jutalmazd meg magad, egy ügyes voltam mondattal! Ha valami nem úgy ment, ahogy vártad, fogd fel tanulásnak/kísérletnek.
  2. Dicsérj és bókolj másoknak (csak őszintén), mert az visszahat rád. Olyan viselkedést emelj ki, amit magad számára is szeretnél. Próbáld ki. Ha visszabókolnak, elég egy mosoly és “köszönöm”
  3. Fake it! vagyis Tégy úgy, mintha. Mosolyogj és az agyad nem tudja megkülönböztetni, hogy valódi-e vagy sem, így igazinak éli meg és jobb kedved lesz. Tegyél egy próbát.
  4. Írj egy, amiben jó vagyok listát! Tartsd szem előtt! Olvasgasd át időnként.
  5. Gyors izomrelaxáció. Ha nagyon feszült vagy, akkor szorítsd ökölbe a kezed, feszítsd meg 6-7 másodpercre és utána engedd ellazulni. Lélegezz 3 jó mélyet ki- és be, mintha el akarnád fújni a gondokat.
  6. Gyakorold a győztes pózt. Fontos beszélgetés, ügyintézés, tárgyalás előtt hasznos és 2 perc. Ülve vagy állva emeld a két kezed kinyújtva a magasba, ‘V’ alakot formázva. Maradj így 2 percig. Hidd el, hatásos.
  7. Írj naplót naponta 5-10 percig. Miért? Jobban megismered önmagad, türelmesebb leszel, amíg keresgéled a megfelelő kifejezéseket, világosabban fogod leírni a megéléseid, pontosabban kifejezed a gondolataidat, amit szóban is könnyedebben teszel majd és ez vonzóbbá tesz!

Ha erősödik az önbecsülésed, magabiztossá válsz és nem lesz szükséged külső megerősítésre, mert tudni fogod, hogy értékes és csodálatos vagy. Az erőd tudata felszabadít és már meg fogod tudni engedni magadnak, hogy boldog légy.

Így már nem fogod észrevenni azokat, akik nem látják ezt benned.



Szeretettel:

Donola PárkapcsolatMentor & Önismereti Coach



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A boldogság meséje

Hogyan ad interjút egy párkapcsolati és önismereti coach?

Ki is vagyok én? Hogy lettem az, aki ma vagyok?