Mi az a Coaching és miért jó ez Nekem?

A világ odavan a jó kérdésekért.



Figyelemfelkeltőek, gondolkodásra késztetnek, sokszor érezzük úgy, hogy betalálnak minket egy-egy jól feltett kérdéssel. 


Valószínűleg, te is a címben feltett kérdés miatt vagy itt. Ha olvasod ezt, akkor nagy valószínűséggel felkeltette a kíváncsiságodat, illetve érdekelhet, hogy valójában mi is az a coaching. 


Tehát mi is az a coaching? 


Imádják az emberek ha róluk kérdeznek, mert a legtöbbünk kedvenc témája önmaga. Szeretünk magunkról beszélni. Ez nem feltétlenül önzőség, inkább így vagyunk behuzalozva. 

Kutatásokkal igazolt tény, ha valaki szimpátiáját el szeretnéd érni, akkor mosolyogj és kérdezz az adott illetőről vagyis beszéltesd saját magáról. Persze azért figyelj is arra, amit mond, vagy legalább érdeklődőnek tűnj, másként nem működik. Hidd el, sokkal barátságosabban fognak hozzád viszonyulni és utólag téged emlegetve, egy kedves, barátságos embernek fognak titulálni. 


Miért is van ez így? 


Mert ha nyitott a kérdés - nem csak igen, nem, nem tudom válasz adható rá - akkor el lehet rajta gondolkozni, felismerések és úgynevezett aha-pillanatok is megszülethetnek. 

Ha ez némi tettvággyal és jó esetben cselekvéssel párosul, akkor sorsfordító pillanatok jönnek létre és életek változnak meg. 


Na, de ne térjünk el a témától.


Mi az a coaching akkor?


Először arra válaszolnék, mi nem az:


-Nem tanácsadás, mert a jó coach nem ad kész válaszokat, hanem kérdésekkel segíti a Te saját válaszaidat, lehetőségeidet és alternatívákat. Hogyan is adhatna tanácsokat, hiszen a saját életed szakértője te vagy és ami nekem mőködik, az egyáltalán nem biztos, hogy neked is jó lenne. Ezért trükkös és veszélyes a sok kért vagy kéretlen tanács, amit empátia címszó alatt az emberek oda-vissza adogatnak.


-Nem terápia. Nem a múltra fókuszál -ámbár tanulunk a múlt hibáiból - hanem a jelenben meglévő problémákat segíti megoldani a jövődre nézve. Az erősségeidre épít, nem a hibáid keresi és nem tekint rád hibás “árucikként”. Felszabadító érzés, amikor arra koncentrálhatsz amiben jó vagy.


-Nem baráti beszélgetés. Azért nem az, mert a barátaid általában elfogultak veled és azt mondják amit hallani szeretnél. Ezért is a barátaid. A jó coach ezzel szemben arra reflektál, amit hallanod kell, mert objektíven tudja átlátni a problémád, csak rád figyel és a te fejlődésed a célja.


Hogyan néz ki egy coaching alkalom?


Röviden kérdések és gyakorlatok sorozata, ahol kibontakoztatja a coach a benned lévő rejtett képességeket, hogy a Saját megoldásaidat megtaláld.

Támogatóként van jelen a folyamatban és olyan értő, ítélkezésmentes figyelemmel, amit ritkán tapasztalhatsz meg máshol.

Egy izgalmas utazás, amely során azzá válhatsz, aki mindig is szerettél volna lenni és nem lesz többé hasonlítgatás és irigykedés mások élete iránt.

Általában 60 perc körüli egy alkalom és az ügyféltől függ, hogy hányszor van rá szüksége. Lehet az 1-3 vagy 6, de előre meghatározott fél év is. Az ügyfél és a coach az első alkalommal közösen határozzák ezt meg. 


Miért jó ez nekem?


Ha úgy érzed valamivel nagyon nem akarsz foglalkozni (halogatod) vagy folyamatosan hasonló gondokba ütközöl, az jelzés lehet, hogy dolgod van vele. 

Megjegyezném, hogy ha kiöntöd valakinek a szíved és beszélsz róla, az mindenféleképpen pozitív és megkönnyebbülhetsz. Ez a valaki lehet egy barát, családtag vagy a szomszéd is. 


Lényeges elem, hogy meg tudd fogalmazni pontosan mi a gond vagy miket érzel és az esetleges rejtett problémák is felszínre kerüljenek (sokszor nem az a valódi probléma, amit elsőre megfogalmazunk). Ha ez megtörtént már félúton jársz és “csak” a célt kell kijelölni és megvalósítani. 



Ha itt belép a képbe egy jó coach, akkor a célzott kérdéseivel lerövidíteni Neked az utat ami a felismeréshez vezet, támogat a cél megfogalmazásában (ez trükkös, mert sokan keverik a vággyal és emiatt toporognak egy helyben) és segít hatékony stratégiát kialakítani a megvalósításban. Nem mellékesen számonkér, támogat, nem ítélkezik és mindig a Te szükségleteidet tartja szem előtt. Mindig.


Röviden időt, energiát és pénzt spórol Neked. 


Ha nincsenek különösebb gondjaim, miért ajánlasz coachingot?


Röviden, hogy továbbra is jól legyél. Van egy újfajta trend a coaching világban a "wellness" coaching. 

Ennek pontosan ugyanaz a lényege, mint amikor elmész egy wellness hétvégére. Oda sem azért jársz, mert krónikus fájdalmaid vannak (azzal általában szakemberhez fordulunk), hanem lazítani, kikapcsolódni és megelőzni, hogy gond legyen. 


Ezért érdemes időnként átbeszélni és ránézni az életünkre egy szakemberrel, hogy megelőzzük a problémák krónikussá válását vagy újabbak generálódását.





Azonban egy dolgot érdemes észben tartani, bármi is történjék, nálad a döntés, hogy hogyan válaszolsz, hogyan reagálsz egy-egy élethelyzetre. Bármikor lehet másként és ha lefordítod egy konkrét, megvalósítható tettre, akkor ott lesz benned a cél, a szándék a jóra és ez inspirál majd, hogy szárnyalhass.



Ha támogatásra és segítségre van szükséged a fentiekhez, egy üzenetre vagyok, keress bátran.

Szeretettel:

Katica

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A boldogság meséje

Hogyan ad interjút egy párkapcsolati és önismereti coach?

Ki is vagyok én? Hogy lettem az, aki ma vagyok?